wtorek, 2 sierpnia 2011

cukinia w roli głównej, czyli zdrowo, sezonowo

Dziś, dla odmiany, nic nie wspomnę o pogodzie...
Mam dla Was za to dwa pyszne pomysły na cukinię:

Indyjska zupa z cukinii



Przepis stąd, z moimi zmianami.

Składniki:
(na 4 porcje)

- 1 cukinia (0,8-1 kg)
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka curry w poszku
- 200 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać). Ukroić kilka plasterków i zachować je, resztę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie przez ok. 2 minuty, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć, a następnie przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię. Wlać mleko kokosowe oraz bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W tym czasie odłożone plasterki cukinii lekko podsmażyć na oliwie z oliwek.
Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Nalać do miseczek, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii.


Placki z cukinii i fety



Według tego przepisu. Z moimi zmianami.

Składniki:
(dla 2 osób)

- 1 niewielka cukinia (ok. 600 g)
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- ok. 100 g fety
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
- jogurt naturalny/grecki

Cukinię zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć wodę, która się pojawiła.
Cukinię wymieszać z rozdrobnioną fetą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem, jajkiem i mąką. Doprawić do smaku czarnym pieprzem (sól prawdopodobnie nie będzie już niepotrzebna, bo ser jest słony).
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placuszki.
Podawać z jogurtem naturalnym lub greckim, posypane obficie posiekanym szczypiorkiem.

...pozwolę sobie jedynie dorzucić tematyczną piosenkę. ;-)

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Uwielbiam lato za taki wybór darów ziemi i możliwości kulinarne.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zupa. A dziś właśnie stałam przy stoisku z warzywami i zastanawiałam się, czy kupić cukinię. Ostatecznie nie kupiłam, bo nie przyszedł mi do głowy pomysł, co z niej ugotować. Będę musiała to nadrobić przy najbliższej okazji - chętnie spróbowałabym, jak smakuje cukinia w zupie z dodatkiem mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obie propozycje fantastyczne, zupe zapisuje do wykorzystania, to zdecydowanie moje klimaty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki z fetą muszą być super! Tak samo zupka! Lubię teledyski z lat 80-tych - teraz nie ma już takich, buuu..

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo się cieszę, że mogłam Was zainspirować:) zupa jest naprawdę fantastyczna, polecam ją gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie wspomnę o pogodzie, bo dziś nareszcie wyjrzało słońce!!!!
    Zupa cudna - uwielbiam takie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupa a apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem ciekawa smaku tej zupki, na piątek nie mam obiadu, wiec z miłą chęcią spróbuję ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń