środa, 5 maja 2010

kurczak po seczuańsku, czyli chińszczyzna dla początkujących



Dziś będzie szybko i treściwie - dokładnie tak, jak przygotowuje się to danie. Idealna propozycja dla oszczędzających czas i pieniądze. ;-) Jest to raczej swobodna wariacja na temat chińskiej kuchni wykorzystująca jej podstawowe składniki, a ja nie mam pojęcia skąd pochodzi przepis, bo sprzedała go mojej mamie koleżanka z pracy już parę ładnych lat temu. :-P Od tego czasu jest stosunkowo częstą pozycją w naszym rodzinnym menu budząc przy tym skrajne uczucia: od najszczerszego uwielbienia przez mojego tatę, po zaskakującą antypatię ze strony mojego brata, który w niewytłumaczalny sposób nie potrafi znieść zapachu smażącego się sosu sojowego. :-P Traktuję to jednak jako wyjątek od reguły, bo ów kurczak jest naprawdę przepyszny!

Składniki: (na 2 porcje)
- 2 piersi kurczaka
- 1-2 cebule
- 3-4 marchewki (zależy od wielkości)
- sos sojowy
- olej, oliwa
- sól, pieprz

Kurczaka kroję na kawałki (kostkę, paseczki) i zalewam sosem sojowym (kilkoma łyżkami). Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję warzywa: cebule (-ę) kroję w piórka, a marchew ścieram na tarce o grubych oczkach (czyste lenistwo :-P w oryginale jest marchewka z słupkach i myślę, że taka ma dużo większe walory estetyczne). Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju i gdy jest już bardzo mocno rozgrzany, wrzucam kurczaka wraz z sosem sojowym. Smażę go krótko, często mieszając. Gdy jest miękki, zdejmuję z patelni łyżką cedzakową, a na pozostały rozgrzany tłuszcz wrzucam warzywka. Duszę je pod przykryciem aż do miękkości, podlewając delikatnie wodą - wedle potrzeby. Pod koniec dorzucam ponownie kurczaka, doprawiam pieprzem i jeszcze sosem sojowym (chyba nie ma potrzeby solić). Duszę jeszcze chwilkę "by się przegryzło".
Najlepsze oczywiście z ryżem!

1 komentarz:

  1. Zaiste interesujące :-)
    Postaram się wypróbować przy najbliższej okazji :-D

    P.S. Mogłaś zamieścić filmik pokazujący jak się obsługujecie pałeczkami hyhy ;-) Dla mnie to czarna magia.

    OdpowiedzUsuń